Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik lub kurczak w galarecie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik lub kurczak w galarecie - składniki:
Królik lub kurczak w galarecie - sposób przygotowania: Królika lub kurczaka kroimy na porcje i wkładamy do miski. Mieszamy szklankę wina z tymiankiem, rozmarynem, posiekanym ząbkiem czosnku i pokrojonymi w kostkę szalotkami, doprawiamy. Polewamy mięso, wstawiamy na noc do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180°C. W brytfannie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz jedną marchewkę pokrojone w plasterki. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodajemy resztę posiekanego czosnku. Mięso osączamy i osuszamy (marynatę zachowujemy) i smażymy razem z warzywami. Gdy ładnie się przyrumieni, wlewamy marynatę i 3 łyżki koniaku. Zagotowujemy, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na godzinę i 15 minut - mięso musi być zupełnie miękkie. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia w brytfannie, a potem oddzielamy mięso od kości, dzieląc je na mniejsze kawałki. Doprawiamy, skrapiamy octem i mieszamy z listkami estragonu. Resztę marchewek kroimy wzdłuż na ćwiartki, potem na kawałki dł. 2 cm. Razem z marynowanymi cebulkami wkładamy do rondla, wlewamy bulion, gotujemy 8 minut. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową, mieszamy z kawałkami mięsa (bulion pozostawiamy). Żelatynę namaczamy w wodzie, rozpuszczamy w bulionie. Wlewamy resztę wina i koniaku, jeśli trzeba, przyprawiamy. Polewamy mięso, marchewki i cebulki, delikatnie mieszamy, a potem wlewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub do małych foremek. Wstawiamy do lodówki, aby galareta zastygła.