Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szaszłyki z kurczaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szaszłyki z kurczaka - składniki:
Szaszłyki z kurczaka - sposób przygotowania: Mieszamy musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka kroimy w długie paski grubości małego palca, solimy. Zanurzamy w marynacie i zostawiamy co najmniej na godzinę. Pojedyncze paski nadziewamy na patyczki, tworząc falbankę. Skręcamy dwa końce mięsa na patyku w przeciwne strony, tak jak zawija się papierek od cukierka. Kurczak powinien ciasno okręcić się wokół patyczka. Układamy patyczki z kurczakiem na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i pieczemy krótko, mniej więcej 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Rada: Podajemy przepis na marynatę podstawową, którą można wzbogacić smakowo, dodając tarty korzeń imbiru, czarny pieprz, pieprz syczuański lub chilli. Oprócz kurczaka możemy na patyczki nadziać suszone morele, nasączone tą samą marynatą.

Informacje o Szaszłyki z kurczaka

  • Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor

    Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor

    Przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka - z grillem Sencor Szaszłyki z grilla to lekki i aromatyczny posiłek, który zaspokoi głód i doda energii w ciepłe dni. Przepis na orientalne szaszłyki z cytrusową nutą to pomysł na pożywną przekąskę, dodatek do sałaty lub część dania

  • Jak po maśle. Orzechowym.

    Jak po maśle. Orzechowym.

    głębokości kilku centymetrów. Orzechy ziemne zawierają aż 25 proc. białka. Są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych. 100 g orzeszków ziemnych dostarcza ok. 580 kcal. Orzechowy sos świetnie pasuje do grillowanych szaszłyków z kurczaka. Przed pieczeniem, mięso marynuje się w mleku kokosowym z

  • Szaszłyki z piekarnika - ulubione danie poza sezonem [PRZEPISY]

    Szaszłyki z piekarnika - ulubione danie poza sezonem [PRZEPISY]

    elektryczny do 200 st. C i pieczemy szaszłyki 15-20 minut, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny. Autor przepisu: Dorota Biały Zobacz także inne przepisy: Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki Szaszłyki z kurzych piersi Szaszłyki z sosem orzechowym  

  • A ku ku kukurydza!

    A ku ku kukurydza!

    znaleźć w supermarketach na półkach z kiełkami oraz egzotycznymi warzywami lub w sklepach z azjatycką żywnością. Mini-kukurydze z grilla z szaszłykami z kurczaka 12 kolb mini-kukurydzy 4 pojedyncze piersi z kurczaka oliwa 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka świeżych,, posiekanych ziół

  • Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

    Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

    , Piotr Murawski, który proponuje przepisy na aromatyczną zupę tajską oraz sataje, czyli tajskie szaszłyki - z kurczaka lub piersi kaczki. W tych daniach doskonale sprawdzi się mleko kokosowe, w dużym stopniu decydując o ich smaku. Przepisy Tajska zupa

  • Danie ze spiżarni

    programu zdążyłam ukręcić czosnkowy majonez alioli i podać go ze słupkami marchewki do maczania. Usmażyłam dwa hiszpańskie omlety - klasyczny ziemniaczany i porowy - które można pokroić w trójkąty i jeść wygodnie na stojąco. Upiekłam też szaszłyki z kurczaka w glazurze z dżemu morelowego, sosu sojowego i

  • Wędliny bez konserwantów, sok nie z koncentratu. To w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    Wędliny bez konserwantów, sok nie z koncentratu. To w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    koktajlu. Świetnie nadaje się on również do marynowania mięsa, zwłaszcza drobiowego (przepis na szaszłyki z kurczaka marynowane w soku z granatu - kliknij w zdjęcie powyżej) lub delikatnych części wieprzowiny, np. polędwiczek. Nie jecie mięsa, ale w sklepach szukacie jego roślinnych zamienników? W tym

  • Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    Szaszłyki na grilla - tym razem zaskocz gości

    szalotki 3-4 drobno pokrojone papryczki chili Sposób przygotowania: Przygotuj szaszłyki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę i kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami