Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Vol-au-vent z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Vol-au-vent z krewetkami - składniki:
Vol-au-vent z krewetkami - sposób przygotowania: Z ciasta wykrawamy koła, w połowie kół wycinamy dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem. Łączymy ze sobą po dwa - kółko z dziurką i bez. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st.C. Pieczemy na środkowej półce 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i zrobi się złociste. Przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, zdejmujemy, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i stale mieszając, rozcieramy grudki. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty. Tuż przed podaniem dodajemy krewetki i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym kółku wyrośniętego ciasta kładziemy porcję farszu i od razu podajemy.
Krewetki w kokosowej panierce