Limoncello
Informacje o Limoncello
-
Menu dnia z włoskimi elementami
nakładu pracy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować ok. 50 dag oczyszczonych kurek. Zobacz przepisz na Kurczak pieczony na kurkach Limoncello to cytrynowy likier wywodzący się z południa Włoch. Tradycyjnie podaje się go go na zimno, w malutkich, wąskich szklaneczkach. Ze względu na intensywny
-
Grappa i przyjaciele
i destylaty: limoncello, sambuca, grappa i wiele, wiele innych (ostatnio bawiłam się w przygotowywanie likieru z liści laurowych Liquore d'Alloro: 1/2 litra spirytusu i 30 liści laurowych maceruję przez dwa tygodnie, dodaję odpowiednią ilość wody z cukrem i znowu odstawiam na co najmniej dwa
-
Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką
: Okazje.info Jeśli jesteś fanem cytrusów, na pewno skusisz się na te kruche babeczki z kremem z likieru limoncello i białej czekolady. W wersji dla dzieci, krem możesz przygotować miksując 150 g śmietany kremówki, a następnie delikatnie mieszając ją z mascarpone (150 g) wymieszanym z kremem lemon curd
-
Włoskie trunki - nie tylko wino
zazwyczaj na końcu obiadu. Ludzie są przekonani, że picie amaro pomaga im w trawieniu, co jest oczywiście błędnym myśleniem, bo alkohol i cukier to tylko dodatkowe obciążenie. Do najpopularniejszych amari należą limoncello (słodki likier cytrynowy z południa Włoch), nocino - ciemnobrązowy likier z całych
-
Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał
-7 limonek limoncello (likier cytrynowy) Zrobić syrop: do garnka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować. Limonki dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Obrać skórkę z jednej z nich, najlepiej obieraczką do ziemniaków. Skórkę dodać do gotującego się syropu. Gotować jeszcze około 5 minut. Limonki
-
Umami. Tajemniczy piąty smak
45 ml limoncello, 1 pomidor malinowy 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody parmezan Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać
-
Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
do napełniania: 100 g białej czekolady połamanej na kawałki 1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello sok z 1 cytryny Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj kawałki białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a
-
Ciecierzyca - świetne źródło białka na śniadanie, obiad i... deser!
(możesz zastąpić likierem Limoncello) kandyzowana skórka cytrynowa do przystrojenia Syrop i kandyzowana skórka cytrynowa: 6 cytryn 6 łyżek cukru 6 łyżek wody Sposób przygotowania: Przygotuj syrop i kandyzowaną skórkę cytrynową: cytryny zalej wrzątkiem, dobrze wyszoruj i zetrzyj z nich skórkę
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki