Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Limoncello

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Limoncello - składniki:
  • 9 umytych i sparzonych cytryn
  • 1 l spirytusu
  • 2 l mleka 3.5%
  • 1.8 kg cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
Limoncello - sposób przygotowania: Obieramy osiem cytryn tak, aby przy zewnętrznej żółtej skórce zostało jak najmniej białej skórki wewnętrznej. Nieobraną cytrynę kilkakrotnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ją do naczynia. Dodajemy skórkę cytrynową oraz spirytus, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej. Codziennie mocno wstrząsamy naczyniem. Po tygodniu przecedzamy alkohol przez sitko wyłożone gazą. Następnie łączymy mleko z cukrem i podgrzewamy, aż cukier sie rozpuści. Studzimy i łączymy z cytrynowym spirytusem oraz cukrem waniliowym. Przechowujemy w lodówce.

Informacje o Limoncello

  • Menu dnia z włoskimi elementami

    Menu dnia z włoskimi elementami

    nakładu pracy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować ok. 50 dag oczyszczonych kurek. Zobacz przepisz na Kurczak pieczony na kurkach Limoncello to cytrynowy likier wywodzący się z południa Włoch. Tradycyjnie podaje się go go na zimno, w malutkich, wąskich szklaneczkach. Ze względu na intensywny

  • Grappa i przyjaciele

    Grappa i przyjaciele

    i destylaty: limoncello, sambuca, grappa i wiele, wiele innych (ostatnio bawiłam się w przygotowywanie likieru z liści laurowych Liquore d'Alloro: 1/2 litra spirytusu i 30 liści laurowych maceruję przez dwa tygodnie, dodaję odpowiednią ilość wody z cukrem i znowu odstawiam na co najmniej dwa

  • Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką

    Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką

    : Okazje.info Jeśli jesteś fanem cytrusów, na pewno skusisz się na te kruche babeczki z kremem z likieru limoncello i białej czekolady. W wersji dla dzieci, krem możesz przygotować miksując 150 g śmietany kremówki, a następnie delikatnie mieszając ją z mascarpone (150 g) wymieszanym z kremem lemon curd

  • Włoskie trunki - nie tylko wino

    Włoskie trunki - nie tylko wino

    zazwyczaj na końcu obiadu. Ludzie są przekonani, że picie amaro pomaga im w trawieniu, co jest oczywiście błędnym myśleniem, bo alkohol i cukier to tylko dodatkowe obciążenie. Do najpopularniejszych amari należą limoncello (słodki likier cytrynowy z południa Włoch), nocino - ciemnobrązowy likier z całych

  • Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    -7 limonek limoncello (likier cytrynowy) Zrobić syrop: do garnka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować. Limonki dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Obrać skórkę z jednej z nich, najlepiej obieraczką do ziemniaków. Skórkę dodać do gotującego się syropu. Gotować jeszcze około 5 minut. Limonki

  • Umami. Tajemniczy piąty smak

    Umami. Tajemniczy piąty smak

    45 ml limoncello, 1 pomidor malinowy 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody parmezan Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać

  • Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

    Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

    do napełniania: 100 g białej czekolady połamanej na kawałki 1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello sok z 1 cytryny Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj kawałki białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a

  • Ciecierzyca - świetne źródło białka na śniadanie, obiad i... deser!

    Ciecierzyca - świetne źródło białka na śniadanie, obiad i... deser!

    (możesz zastąpić likierem Limoncello) kandyzowana skórka cytrynowa do przystrojenia Syrop i kandyzowana skórka cytrynowa: 6 cytryn 6 łyżek cukru 6 łyżek wody Sposób przygotowania: Przygotuj syrop i kandyzowaną skórkę cytrynową: cytryny zalej wrzątkiem, dobrze wyszoruj i zetrzyj z nich skórkę