Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażone kulki rybne po żydowsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Smażone kulki rybne po żydowsku - składniki:
  • średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki (lub więcej) soli
  • 2 łyżeczki (lub więcej) cukru
  • biały pieprz
  • 1/2 szklanki średniodrobnej mąki macowej (zmielonej na drobno macy)
  • 1 kg filetów z różnych ryb (dorsza; soli; leszcza; morszczuka)
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Smażone kulki rybne po żydowsku - sposób przygotowania: Ćwiartki cebuli, jajka, sól, cukier i pieprz miksujemy na krem. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką. Rybę kroimy na kawałki i miksujemy (z pulsacją) przez 5 sekund (nie możemy dopuścić, aby zrobił się krem). Dodajemy rybę do mieszanki jajecznej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny. Zwilżamy dłonie i formujemy z masy kulki wielkości dużego jajka. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 6 minut, aż staną się chrupiące i brązowe. Przewracamy. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Rada: Mąkę macową można kupić w sklepach koszernych (również online) lub zrobić samemu, grubo mieląc macę.