Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jesienna sałatka warzywna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jesienna sałatka warzywna - składniki:
Jesienna sałatka warzywna - sposób przygotowania: Cebulę obieramy, resztę warzyw szorujemy, ale zostawiamy ze skórką, i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne . Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek w proszku, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy i potrząsamy nim, aby warzywa pokryły się przyprawami. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170°C. Po upieczeniu warzywa mieszamy w misce z sosem, który powstał na dnie naczynia. Doprawiamy według uznania. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Rada: Warzywa pieczone ze skórką mają znacznie więcej składników odżywczych.