Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Keks

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Keks - składniki:
Keks - sposób przygotowania: Zacznij od rodzynek: wysyp je na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, włóż do garnuszka lub miseczki i zalej rumem. W czasie, kiedy będą nasiąkać alkoholem, zajmij się resztą bakalii. Wrzuć do sitka i przelej gorącą wodą figi, daktyle i morele, zostaw do obcieknięcia. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni na średnim ogniu (uprażone mają więcej smaku), cały czas (2-3 min) mieszając, a potem przełóż na deskę. Jak tylko przestygną, posiekaj je na dość grube kawałki tasaczkiem lub nożem o szerokim ostrzu, wsyp do salaterki. Teraz pokrój figi i daktyle w kosteczkę o boku 4-5 mm. Skórkę pomarańczową, jeśli to ją wybrałaś, kupiłaś zapewne już pokrojoną. Rodzynki osącz z rumu, pozostawiając je w sitku opartym na filiżance. Najpierw włącz piekarnik, bo przygotowanie ciasta zabierze ci zaledwie 20 min. Termostat ustaw na 180 st. C. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do sporego pojemnika lub garnka włóż pokrojone na kawałki miękkie masło lub margarynę i ucieraj je mikserem, wsypując po trochu cukier. Po 3-4 min, kiedy nabierze puszystości, dodaj cukier waniliowy, jajko i nadal ucieraj. Każde następne jajo wbijaj do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Teraz wlej zimne mleko, rum z filiżanki i wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę dodawaj do masy w 3-4 porcjach. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszaj łyżką (żeby nie dopuścić do powstawania chmury białego pyłu), a dopiero potem ucieraj mikserem po półtorej minuty. Zanim dodasz bakalie, starannie je wymieszaj i oprósz mąką. Warstewka mąki zapobiegnie ich opadnięciu podczas pieczenia. Teraz wsyp bakalie do ciasta i wymieszaj łyżką, żeby równomiernie się rozłożyły. Wysmaruj foremki masłem lub margaryną i oprósz tartą bułką. Nie musisz tego robić, jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką blaszek pokrytych teflonem lub silikonem. Napełnij je do 2/3 wysokości, bo w czasie pieczenia ciasto urośnie. Wstaw blaszki z keksem do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Będzie się piekł mniej więcej godzinę. Po 50 min sprawdź keks patyczkiem, wbijając go w najwyższym miejscu "grzbietu". Jeśli patyczek będzie wilgotny, ciasto musi się jeszcze podpiec.

Informacje o Keks

  • Keks - bakaliowy smakołyk (przepisy)

    <strong>Keks</strong> - bakaliowy smakołyk (przepisy)

    dzieciństwa - to popularne ciasto biszkoptowe z bakaliami jest jednym z obowiązkowych słodkich wypieków świątecznych. Pojawia się zarówno na stołach bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych. Keks z bakaliami – przepis Wersja z dużą ilością bakalii cieszy się szczególną popularnością. Oto sprawdzony

  • Wigilia na wysokich obrotach

    Wigilia na wysokich obrotach

    pracujesz w Wigilię, a i przed świętami zostajesz w pracy po godzinach - odpuść makowce, serniki i keksy. Zamiast tego, możesz zrobić deser na bazie serka mascarpone - np. wielowarstwowe szaleństwo w efektownych, wysokich szklankach lub pucharkach. Masę kremową, czyli połączone: serek, ubita śmietana

  • W tym roku święta będą naprawdę pyszne. Wystarczy jeden składnik

    W tym roku święta będą naprawdę pyszne. Wystarczy jeden składnik

    .

  • Fruit cake - świąteczne smakołyki

    Fruit cake - świąteczne smakołyki

    Keks świąteczny Składniki: na keks: 100 g rodzynek 100 g mieszanych owoców kandyzowanych 100 ml mocnej herbaty, lub whisky 3 jajka 100 g masła 225 g mąki 150 g Cukru DIAMANT 2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: 250 g Cukru do polew DIAMANT 25 ml

  • Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

    Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

    : Poradnik Domowy Na górnym zdjęciu: Keks , przepis użytkownika: mariwanna Krojenie bakali i kruszenie orzechów było poważną misją dla małych pomocników. Zanim w sklepach pojawiły się mieszanki bakaliowe, do keksu dodawało się orzechy włoskie, obrane migdały - uprzednio wymoczone w gorącej wodzie albo

  • Święta smakują bakaliami

    Święta smakują bakaliami

    zachowują jędrność. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Przepis na ten keks przyda się tym osobom, które przygotowania do świąt zostawiają zawsze na ostatnią chwilę. Trzeba tylko pamiętać, aby pianę z białek wymieszać z resztą ciasta bardzo delikatnie, dzięki czemu keks będzie wysoki i puszysty. Keks

  • Ciasta dla początkujących

    być dość gęsty, ale też powinien łatwo rozsmarowywać się pędzelkiem na cieście. W razie potrzeby rozprowadź go czwartą łyżką płynu. Na wszelki wypadek dodawaj ją na raty. Niezawodny keks - zdziwisz się, jakie to łatwe 25

  • Słodka niespodzianka od Lidla - Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego

    Słodka niespodzianka od Lidla - Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego

     ciastach jak i nalewkach, owoce suszone, będące składnikiem kompotów i keksów, jak również ser, bez którego nie mogłyby powstać słodkie naleśniki, pierogi czy serniki. W swoich przepisach pokażę, jak wykorzystać te składniki, by stworzyć kulinarne arcydzieło” – podkreśla