Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagodzianki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Jagodzianki - składniki:
  • Ciasto:
  • 70 dag dobrej mąki pszennej
  • 7 dag drożdży
  • 1-2 jaja (w tym jedno do posmarowania jagodzianek)
  • ewentualnie jeszcze żółtko
  • ok. 3-4 czubate łyżki cukier+puder">cukru pudru
  • pół kostki (10 dag) masła
  • łyżka oleju
  • około 3/4 szklanki świeżego słodkiego mleka
  • szczyptę soli
  • cukier kryształ lub cukier puder do posypania
  • Nadzienie:
  • 50-60 dag czarnych jagód (najlepiej świeżych poza sezonem mogą być mrożone lub powidła)
  • ewentualnie 1-2 jabłka lub kilka moreli (świeżych lub z puszki)
Jagodzianki - sposób przygotowania: Najpierw wyjmij z lodówki świeże produkty: jaja, masło, olej, drożdże i mleko. Niech się ogrzeją i uzyskają wyrównaną temperaturę pokojową. Jagody przebierz, opłucz i wysusz. Przesiej mąkę do mniejszej miski. Do rondelka wlej mleko i olej, dodaj też masło i podgrzewaj wszystko na malutkim ogniu, aż masło się roztopi. Wystudź tę miksturę (powinna mieć temperaturę pokojową) i wlej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Dodaj cukier puder, rozbełtane rózgą jaja i odrobinę soli oraz drożdże starannie roztarte z łyżeczką cukru. Starannie wszystko wymieszaj rózgą. Nadal mieszając, powoli wsypuj mąkę. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, zacznij wyrabiać je dłonią natłuszczoną oliwą, dosypując małymi porcjami mąkę. Wyrabiaj je aż do chwili, gdy zacznie odstawać od dłoni i miski, będzie gładkie, elastyczne i lśniące. A wtedy, jeśli nawet zostanie ci trochę mąki, już jej nie dosypuj, bo bułki wyjdą za twarde! Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Najpierw wyłóż blachy, w których będziesz piec jagodzianki, pergaminem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi objętość, utocz z niego wałek, jak na dość grube kopytka. Następnie pokrój go na kawałki. Po kolei rozpłaszczaj każdą porcję ciasta w dłoni lub rozwałkowuj na placuszki grubości 5 mm. Następny placuszek przygotowuj dopiero wtedy, gdy poprzedni już nadziejesz farszem i zlepisz. Na środek placka połóż mniej więcej łyżkę osuszonych jagód, starannie zlep jego brzegi i delikatnie, by nie pognieść nadzienia, uformuj bułeczkę o charakterystycznym podłużnym i wybrzuszonym kształcie. Pamiętaj, że w jagodziankach powinno być sporo jagód, ale ciasto nie powinno być nadmiernie nimi wypchane, bo popęka w czasie pieczenia, uwalniając owoce i sok ze środka. Jeśli lubisz wyraźnie słodkie ciasta, możesz jagody posypać cukrem i wymieszać je z odrobiną mąki ziemniaczanej, bułki tartej lub kaszy manny, które zwiążą sok wydobywający się z posłodzonych owoców. Uformowaną bułeczkę przełóż na blachę. Dokładnie w ten sam sposób przygotuj pozostałe bułeczki. Układaj bułeczki w odstępach (jeszcze będą rosły!). Teraz możesz je posmarować rozmąconym jajem i delikatnie oprószyć grubymi kryształkami cukru albo posypać wcześniej przygotowaną kruszonką czy tylko posmarować sklarowanym masłem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do ok. 100°C i piecz około 10 min - będą miały dobre warunki, by podrosnąć. Następnie ustaw termostat na 180°C i dopiekaj je jeszcze ok. 25-30 min, tzn. do chwili, aż ładnie się zrumienią (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i temperatury piekarnika). Jeśli nie smarowałaś ich jajem i nie posypywałaś cukrem, już upieczone możesz oprószyć cukrem pudrem, albo gdy przestygną - polukrować.

Informacje o Jagodzianki

  • Jagodzianki i reszta - drożdżówki z owocami do upieczenia w sezonie

    <strong>Jagodzianki</strong> i reszta - drożdżówki z owocami do upieczenia w sezonie

    Sezon na jagody trwa w najlepsze i już pachnie jagodziankami! Zapraszamy na drożdżowe bułeczki z kruszonką i letnimi owocami - jak u mamy lub babci. Zapach przyciągnie wszystkich domowników do kuchni... Zacznijmy od jagodzianek Na początek wyjmij potrzebne produkty z lodówki - niech się ogrzeją

  • Menu dnia z pieczonym indykiem

    Menu dnia z pieczonym indykiem

    wstaw do piekarnika. Po kolejnych 30 minutach wyjmij indyka, zdejmij z mięsa plastry pomarańczy, a mięso posmaruj pozostałym masłem. Piecz jeszcze 30 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Autor: Zuzanna Wiciejowska Doskonałym letnim deserem, który można zabrać na piknik są jagodzianki. Jeśli

  • Pyszne koktajle, czyli zdrowy sposób na upał!

    Pyszne koktajle, czyli zdrowy sposób na upał!

    , dodaj syrop truskawkowy, wodę mineralną i syrop z cukru trzcinowego. Podawaj z kruszonym lodem. Uspokojenie Zimna jagodzianka Zrób blenderem mus z czarnych jagód i banana, dodaj mleko i syrop klonowy. Podawaj z listkami mięty i kruszonym lodem. Energia

  • Idziemy na jagody!

    Idziemy na jagody!

    W lipcu królują jagody, z których przygotujemy pyszne desery, ciasta i lody domowej roboty. Smakują dobrze solo i w domowych wypiekach. Oto słodkie przepisy z jagodami w roli głównej. Jagodzianki Zaczynamy od największego przysmaku sezonu jagodowego, czyli od przepisu na jagodzianki. Kto ich

  • Dobry, bo polski!

    Dobry, bo polski!

    znajdziemy także całe mnóstwo różnych słodkich wyrobów. Wśród nich królują drożdżówki, sezonowe jagodzianki, rogale, precle, pączki czy placki drożdżowe. Zapach świeżego pieczywa z piekarni, często rozchodzący się po całej ulicy to dla wielu z nas jeden z najprzyjemniejszych aromatów. Korzystajmy więc z tego

  • Menu dnia dla łasucha

    Menu dnia dla łasucha

    Drożdżowe jagodzianki [Jakub Kuroń gotuje]

  • Jak u babci - domowe wypieki

    Jak u babci - domowe wypieki

    roztrzepanymi białkami. Upiecz na złoty kolor w temp. 170°C (20-25 minut). Drożdżowe jagodzianki [Jakub Kuroń gotuje] To absolutny numer jeden w babcinej kuchni. Szarlotka koniecznie z cynamonem lub wanilią - zależnie od upodobań. Najlepsze przepisy na szarlotkę - wybierz ulubiony Łatwy przepis

  • Owoce w cieście zapieczone

    odrobiną jajka i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 30 min. Autor: Agnieszka Kręglicka Jagodzianki - totalny must-bake na lato! Dzięki temu, że jabłka są dostępne przez cały rok, takie ciasto możesz zrobić właściwie w każdej chwili. Najlepszym dodatkiem do niego będą