Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placuszki z owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placuszki z owocami - składniki:
Placuszki z owocami - sposób przygotowania: Umyj jabłka, wytrzyj papierowym ręcznikiem i obierz jak najcieniej. Potem na desce pokrój każde w poprzek na plasterki grubości około centymetra i powykrawaj z nich gniazda nasienne. Możesz też pokroić plasterki w kostkę lub na nieregularne kawałki. Krążki lub kawałki owoców wrzucaj do miski, przykryj ściereczką, niech czekają na swoją kolej. Do przygotowanego garnka przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, wbij świeżutkie jaja, dodaj mleko, śmietanę oraz cukier i odrobinę soli. Wszystkie składniki starannie rozbij na pulchną masę mikserem lub ubijakiem, jeśli nie masz miksera. Wsyp do ciasta kawałki jabłek i dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli do ubijania weźmiesz same żółtka, a już po dodaniu jabłek wymieszasz je z pianą ubitą z białek i oczywiście z ciastem. Na patelnię wlej dość dużo oleju, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta z owocami, kładź je na patelnię, formując małe placuszki. Kiedy placuszki zrumienią się na brzegach, widelcem lub drewnianą łopatką odwróć je na drugą stronę. Brzegi placuszków są troszkę "poszarpane" i tak ma być. Po paru minutach wyjmiesz z patelni pierwszą porcję placuszków. Przełóż je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. A na patelnię dolej oleju, bo sporo go wsiąkło w ciasto, i gdy się rozgrzeje, znów kładź łyżką następne porcje placuszków. Jeśli wolisz użyć jabłek w plasterkach, zanurzaj krążki najpierw w mące, a potem w cieście, po kolei nabijaj je na widelec, kładź na gorący olej (wlej go trochę więcej niż do zwykłych placuszków - powinien przykryć dno patelni 1,5-2-cm warstwą) i obsmażaj na złoto z obu stron. No i koniecznie też osącz je na papierowym ręczniku. Posyp placki cukrem i podaj domownikom