Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placuszki z owocami
Placuszki z owocami - składniki:
Placuszki z owocami - sposób przygotowania:
Umyj jabłka, wytrzyj papierowym ręcznikiem i obierz jak najcieniej. Potem na desce pokrój każde w poprzek na plasterki grubości około centymetra i powykrawaj z nich gniazda nasienne. Możesz też pokroić plasterki w kostkę lub na nieregularne kawałki. Krążki lub kawałki owoców wrzucaj do miski, przykryj ściereczką, niech czekają na swoją kolej.
Do przygotowanego garnka przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, wbij świeżutkie jaja, dodaj mleko, śmietanę oraz cukier i odrobinę soli. Wszystkie składniki starannie rozbij na pulchną masę mikserem lub ubijakiem, jeśli nie masz miksera. Wsyp do ciasta kawałki jabłek i dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli do ubijania weźmiesz same żółtka, a już po dodaniu jabłek wymieszasz je z pianą ubitą z białek i oczywiście z ciastem.
Na patelnię wlej dość dużo oleju, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta z owocami, kładź je na patelnię, formując małe placuszki. Kiedy placuszki zrumienią się na brzegach, widelcem lub drewnianą łopatką odwróć je na drugą stronę. Brzegi placuszków są troszkę "poszarpane" i tak ma być. Po paru minutach wyjmiesz z patelni pierwszą porcję placuszków. Przełóż je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. A na patelnię dolej oleju, bo sporo go wsiąkło w ciasto, i gdy się rozgrzeje, znów kładź łyżką następne porcje placuszków.
Jeśli wolisz użyć jabłek w plasterkach, zanurzaj krążki najpierw w mące, a potem w cieście, po kolei nabijaj je na widelec, kładź na gorący olej (wlej go trochę więcej niż do zwykłych placuszków - powinien przykryć dno patelni 1,5-2-cm warstwą) i obsmażaj na złoto z obu stron. No i koniecznie też osącz je na papierowym ręczniku.
Posyp placki cukrem i podaj domownikom
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki