Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z jagodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z jagodami - składniki:
  • Ciasto:
  • około 50 dag (3 szklanki) mąki (plus trochę do podsypywania ciasta)
  • około szklanki wody (najlepiej oligoceńskiej)
  • łyżkę oleju
  • Farsz:
  • około 1 kg dorodnych czarnych jagód
  • 2 łyżki cukru
Pierogi z jagodami - sposób przygotowania: Starannie przebierz jagody, wypłucz je ostrożnie, tak by się nie pogniotły i nie puściły soku. Osącz na sitku, a potem rozłóż jedną warstwą na dużej ściereczce lub podwójnie złożonym papierowym ręczniku, by dobrze obeschły. Posyp stolnicę mąką, żeby nie przyklejało się do niej ciasto w czasie zagniatania. Przesiej mąkę do większej miski i powoli dolewaj zagotowaną gorącą wodę, cały czas mieszając, oczywiście widelcem, nie ręką. Na końcu wlej olej. Gęstą masę przełóż na stolnicę i, gdy przestygnie, starannie zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste - dolej odrobinę wody i ponownie je zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę lub podłużny bochenek, zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, by "odpoczęło". Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Najpierw długim, ostrym nożem przekrój je na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, rozpłaszcz i potrzyj umączoną dłonią. Drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką lub pokrywką, by nie wysychało. Teraz posyp wałek dłonią wcześniej zanurzoną w mące i wałkuj porcję ciasta raz koło razu - od środka do brzegów, mocno naciskając na wałek. Ciasto na pierogi powinno być jak najcieńsze, ok. 1,5-2 mm. Zanurz brzegi suchej szklanki z cienkiego szkła w mące i wykrawaj z placka krążki - jeden przy drugim. Skrawki, które ci zostaną, połóż pod ciasto w misce. Połóż placuszek na dłoni, a drugą ręką uważnie, by nie poplamić brzegów, nałóż na środek lekko czubatą łyżeczkę osuszonych jagód - taka porcja będzie w sam raz na tę wielkość placuszka. Szybciutko złóż krążek na pół, złącz i delikatnie przyciśnij oba brzegi ciasta, a następnie chwytaj ten "szew" opuszkami palców (nie paznokciami!) i raz koło razu mocno uciskaj, najpierw w jedną, potem w drugą stronę. Zlepiony pierożek kładź na oprószoną mąką czystą ściereczkę, deskę lub tacę. W ten sam sposób uformuj pierogi ze wszystkich krążków ciasta. Tuż przed zlepieniem pierożka możesz posypać owoce odrobinką cukru. Niektórzy lekko oprószają jagody mąką ziemniaczaną lub zrumienioną bułką tartą, chcąc w ten sposób "związać" ewentualnie wyciekający sok. Do dużego płaskiego garnka wlej ok. 3-4 litrów osolonej zimnej wody, postaw go na małym ogniu. Ostrożnie włóż do garnka połowę pierogów. Najpierw opadną na dno. Mieszaj więc je, delikatnie wodząc drewnianą łyżką po bokach i dnie garnka, żeby się nie posklejały i nie przywarły do naczynia. Gdy wszystkie wypłyną, gotuj je jeszcze 2 minuty. Potem wyłącz gaz i wyławiaj pierogi łyżką cedzakową, a po chwili ostrożnie przekładaj je na durszlak lub wprost na półmisek.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z jagodami

  • Fioletowa kwintesencja lata

    Fioletowa kwintesencja lata

    Fot. Monika Kucia BISZKOPT Z JAGODAMI Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej białej 1 szklanka cukru - może być biały, może być trzcinowy 1

  • Gazetka Biedronka ważna od 17 stycznia 2019 roku - zwróćcie uwagę na półki z wędlinami. Spory wybór w niższych cenach

    Gazetka Biedronka ważna od 17 stycznia 2019 roku - zwróćcie uwagę na półki z wędlinami. Spory wybór w niższych cenach

    warzywami (11,99 zł/opakowanie), pizza bezglutenowa (11,99 zł/opakowanie), pierogi z jagodami (4,99 zł/opakowanie) oraz sałatka z kurkami i śledziem po 2,99 zł/opakowanie. Gazetka Biedronka ważna od 17 stycznia 2019 roku - premiery Po raz pierwszy w sklepach Biedronki pojawiają się: ciastka kruche kokosowe

  • Sezonowe dania na lato

    Sezonowe dania na lato

    przepis na pierogi z jagodami   Knedle z morelami 100 g suszonych moreli sok jabłkowy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier Ciasto ziemniaczane: 600 g ziemniaków sypkich 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli gałka muszkatołowa Ciasto serowe: 400 g tłustego twarogu 1 szklanka mąki 1 jajko

  • Witaj, stołówko!

    kalorie, szybko zamienia się w tłuszcz, zaspokaja głód chwilowo, sprzyja próchnicy. Ale dzieci za nim przepadają. Łatwo je zadowolić, serwując słodzone naleśniki, kluski leniwe, ryż z jabłkami, pierogi z jagodami, placki ziemniaczane i makaron z truskawkami. Dodajmy urodziny, wycieczki i święta, i nasze

  • Idziemy na jagody!

    Idziemy na jagody!

    farszem. Podawaj polane śmietaną. Pierogi z jagodami Ciasto: 35 dag mąki 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody sól Oraz: 60 dag jagód lub malin 2 łyżki cukru cynamon masło do polania 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc. odrobina wanilii lub cukru waniliowego Zagnieć elastyczne ciasto

  • Blog tygodnia: Around the kitchen table

    Blog tygodnia: Around the kitchen table

    wymarzone menu to: Ciężki wybór, ale na pewno byłoby to połączenie różnych smaków z całego świata. Może sałatka caprese, gazpacho, zupa jarzynowa z warzyw z ogrodu Mamy, placki ziemniaczane Taty podane z kwaśną śmietaną, pierogi z jagodami polane słodką śmietaną i posypane cukrem