Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem ze szparagów

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Zupa krem ze szparagów - składniki:
Zupa krem ze szparagów - sposób przygotowania: Umyj szparagi, obierz, odłam końce. Umyj i obierz włoszczyznę. Szparagi włóż do miski z zimną wodą. Obierzyny i końce wrzuć do garnka razem z włoszczyzną i mięsem, wlej 4 szklanki zimnej wody, posól i postaw na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz płomień do minimum. Po 5 minutach starannie zbierz szumowinę łyżką cedzakową i przykryj garnek, pozostawiając małą szczelinę. Wywar będzie się gotował jeszcze 35 minut, posiekaj w tym czasie cebulkę, pokrój szparagi na kawałki. Główki odłóż na talerzyk. W rondlu roztop masło, zeszklij cebulkę, dodaj szparagi i, mieszając, smaż kilka minut. Dodaj kilka łyżek wywaru i duś pod przykryciem. Śmietankę wlej do garnuszka, dodaj żółtka i starannie roztrzep widelcem. W drugim garnku zagotuj szklankę wody, posól, wsyp łyżeczkę cukru, wrzuć główki szparagów. Gotuj je 3 minuty, po czym odcedź i włóż do miseczki. Jeżeli warzywa i mięso są już miękkie, zdejmij bulion z kuchenki, przecedź przez durszlak do drugiego garnka, zagotuj. Przełóż do wywaru uduszone szparagi, trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut, a następnie zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Zgaś gaz i gdy zupa przestanie wrzeć, wlej do niej cienką strużką śmietankę z żółtkami, cały czas energicznie mieszając lub nawet ubijając rózgą lub trzepaczką. Krem powinien wyraźnie zgęstnieć.Rozlej go do bulionówek, przybierz ugotowanymi główkami.

Informacje o Zupa krem ze szparagów

  • Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

  • Odświętne menu z soczystą wołowiną

    Odświętne menu z soczystą wołowiną

    Na początek proponujemy pyszne pożegnanie sezonu szparagowego - apetyczną zieloną zupę. Jeśli nie masz oliwy truflowej, udekoruj każdy talerz odrobiną kwaśnej śmietanki. Krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 100 ml oliwy 1 i 1/2 litra bulionu warzywne

  • Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    ... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Aksamitne zupy kremy ze szparagów są niezwykle delikatne i aromatyczne. Łatwo i szybko się je robi. Świetny pomysł na wykwintne danie na przyjęciu. Zobacz przepis na zupa-krem ze szparagów

  • Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    sokiem z cytryny. Gałązki rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.   Na przyjęciu nie powinno zabraknąć pierwszego dania podanego na ciepło. Oto łatwa do przygotowania, ale bardzo wykwintna zupa krem ze szparagów. Urzeka

  • Afrodyzjak na widelcu

    Afrodyzjak na widelcu

    sosie cytrynowym , zupę-krem ze szparagów oraz szparagi w sosie holenderskim Awokado, nazywana po polsku smaczliwką, to roślina wywodząca się z rejonu południowego Meksyku. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego "aquacate", któremu początek dało indiańskiego słowa ahuácatl, które