Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Korzenne ciasto dyniowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Korzenne ciasto dyniowe - składniki:
Korzenne ciasto dyniowe - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz 2 łyżki wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, wsyp ciężarki lub suchą fasolę i wstaw formę do piekarnika z włączonym termobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (ok. 190 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 20 minut, potem usuń papier i obciążenie, piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z pieca, ale go nie wyłączaj. Przygotuj posypkę: zmiksuj orzechy w blenderze z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Przygotuj farsz: wymieszaj dokładnie trzepaczką cukier z jajkami, szczyptę soli, cynamon, imbir, goździki. Następnie dodaj dynię i śmietankę, całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód do tarty i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, posyp miksem orzechowym, zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz kolejne 15 minut, aż orzechy lekko zbrązowieją.
Dynia smakuje świetnie też na słodko. Na przykład w jesiennym cieście

Informacje o Korzenne ciasto dyniowe

  • Jesienne wypieki

    Jesienne wypieki

    (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy). Autor: Zuzanna Wiciejowska Idealny jesienny deser: śliwki z cynamonem pod orzechową kruszonką Dynia świetnie nadaje się do różnorodnych wypieków oraz słodkich przetworów. W naszym serwisie znajdziecie również przepis na pyszne korzenne ciasto

  • Dania z dynią

    Dania z dynią

    . Korzenne ciasto dyniowe Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/2 kostki (100 g masła) sól 2 łyżki (30 ml) zimnej wody Farsz: 1 szklanka (ok. 300 g) purée z dyni (patrz przepis) 1 szklanka (250 ml) śmietany 30 proc. 1 szklanka (200 g) brązowego cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    wytrawnych tart . Nie zapominajcie, że można ją też podać na deser - wykorzystajcie cały potencjał dyni. Dynia jest niskokaloryczna i bardzo bogata w witaminy i minerały. Jest źródłem witamin C, D, B1, B2, PP, kwasu foliowego i dużej dawki beta-karotenu. Korzenne ciasto dyniowe Ciasto: 1 szklanka