Pasta z bakłażana
Informacje o Pasta z bakłażana
-
Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana - wypróbuj, a pokochasz ten smak!
Pasta z bakłażana - nazywana Baba Ghanoush - to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować
-
Tortilla w stylu orientalnym - szybko i pysznie
dodać do niej odrobiny orientu. Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana Składniki: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)4 placki tortilli (np. marki Sandra)4 plastry żółtego sera1 filet z piersi kurczaka2 pomidory1 cebulamix sałatoliwa z oliwek1 zielona paprykaprzyprawa do kurczakasól pieprz
-
Faszerowane papryki z orientalnym farszem
posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut. Czerwone papryki faszerowane pastą z bakłażana z indykiem Składniki: 1/2 opakowania pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)4 duże czerwone papryki 1 filet z indyka
-
Wegetariańskie burgery - przygotuj je sam!
. Burgery z bakłażana Składniki na kotlety: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 125 g suchej kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy sól i pieprz 2 łyżki pikantnej papryki w proszku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka rozmarynu
-
Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
składników. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta. Piecz około 20 minut. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki. Smacznego!
-
Kanapki w innej postaci
ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji
-
4 przepisy na pasty w sam raz do pieczywa - idealne na wiosnę
, doprawiamy pieprzem i oliwą. Idealna pasta z bakłażana - baba ghanoush Składniki: Krakersy: 190 g siemienia lnianego 80 g wymieszanych pestek dyni słonecznika ziaren sezamu po pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki i kminu rzymskiego pół łyżeczki soli morskiej Pasta z ricotty: pęczek
-
Egzotyczne przekąski na długie jesienne wieczory
, możesz wypróbować również pastę z bakłażana, znaną również jako baba ghanoush. Może być dodatkiem zarówno do pieczywa, świeżych warzyw, jak i mięs (na przykład z grilla). Pasta z bakłażana 2 bakłażany 2 łyżki (30 ml) oliwy 1 łyżka pasty tahini (z ziaren sezamu) 1 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki