Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta z bakłażana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pasta z bakłażana - składniki:
Pasta z bakłażana - sposób przygotowania: Bakłażany umyj, osusz i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 40 minut, aż bakłażany będą miękkie. Ostudź, obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i pastą tahini, dopraw solą. Rada: pasta tahini otrzymywana jest z prażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego. Dodaje ją się też do popularnego hummusu. Można ją znaleźć w sklepach na półkach z produktami orientalnymi. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dopraw bakłażany 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, zmniejszając odpowiednio ilość dodanej oliwy.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Pasta z bakłażana

  • Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana - wypróbuj, a pokochasz ten smak!

    Wytrwane placki ziemniaczane z <strong>pastą</strong> z <strong>bakłażana</strong> - wypróbuj, a pokochasz ten smak!

    Pasta z bakłażana - nazywana Baba Ghanoush - to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować

  • Tortilla w stylu orientalnym - szybko i pysznie

    Tortilla w stylu orientalnym - szybko i pysznie

    dodać do niej odrobiny orientu. Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana Składniki: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)4 placki tortilli (np. marki Sandra)4 plastry żółtego sera1 filet z piersi kurczaka2 pomidory1 cebulamix sałatoliwa z oliwek1 zielona paprykaprzyprawa do kurczakasól pieprz

  • Faszerowane papryki z orientalnym farszem

    Faszerowane papryki z orientalnym farszem

    posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut. Czerwone papryki faszerowane pastą z bakłażana z indykiem Składniki: 1/2 opakowania pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)4 duże czerwone papryki 1 filet z indyka

  • Wegetariańskie burgery - przygotuj je sam!

    Wegetariańskie burgery - przygotuj je sam!

    . Burgery z bakłażana Składniki na kotlety: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 125 g suchej kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy sól i pieprz 2 łyżki pikantnej papryki w proszku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka rozmarynu

  • Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?

    Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?

    składników. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta. Piecz około 20 minut. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki. Smacznego!

  • Kanapki w innej postaci

    Kanapki w innej postaci

    ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji

  • 4 przepisy na pasty w sam raz do pieczywa - idealne na wiosnę

    4 przepisy na pasty w sam raz do pieczywa - idealne na wiosnę

    , doprawiamy pieprzem i oliwą. Idealna pasta z bakłażana - baba ghanoush Składniki: Krakersy: 190 g siemienia lnianego 80 g wymieszanych pestek dyni słonecznika ziaren sezamu po pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki i kminu rzymskiego pół łyżeczki soli morskiej Pasta z ricotty: pęczek

  • Egzotyczne przekąski na długie jesienne wieczory

    Egzotyczne przekąski na długie jesienne wieczory

    , możesz wypróbować również pastę z bakłażana, znaną również jako baba ghanoush. Może być dodatkiem zarówno do pieczywa, świeżych warzyw, jak i mięs (na przykład z grilla). Pasta z bakłażana 2 bakłażany 2 łyżki (30 ml) oliwy 1 łyżka pasty tahini (z ziaren sezamu) 1 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól