Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Ciasteczka pomarańczowe - składniki:
Ciasteczka pomarańczowe - sposób przygotowania: Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.

Informacje o Ciasteczka pomarańczowe

  • Kuchnia w kwiatach

    Kuchnia w kwiatach

    syrop fiołkowy i przecedzony syrop lawendowy. Całość zalej wodą mineralną. W wersji dla dorosłych połowę wody mineralnej można zastąpić białym winem.   Kruche ciasteczka pomarańczowe z kwiatami czarnego bzu  

  • Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

    Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

    Kruche pomarańczowe ciasteczka będą doskonałe w towarzystwie filiżanki gorącej herbaty, szczególnie jeśli do ciasta (przed pieczeniem) dodasz nieco imbiru. Jeśli chcesz, po ostudzeniu możesz polać je roztopiona czekoladą. Ciasteczka pomarańczowe 200 g miękkiego masła 6 łyżek cukru skórka

  • Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

    Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

    ). Ciasteczka pomarańczowe 200 g miękkiego masła 6 łyżek cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj