Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tartaletki cytrynowe
Tartaletki cytrynowe - składniki:
Tartaletki cytrynowe - sposób przygotowania:
Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj kawałki białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Przygotuj tartaletki: masło zmiksuj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Powinno się kleić, ale jeśli jest zbyt suche dodaj kilka kropli wody. Z ciasta uformuj kulę, podziel je na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj na grubość 1 cm, wyłóż nimi małe foremki do tartaletek i zrób wgłębienia na środku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty
- kruche ciasto (wg Neli Rubinstein):
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki
- 1/2/ łyżeczki soli
- drobno starta skórka z jednej cytryny
- masa do napełniania:
- 100 g białej czekolady
- połamanej na kawałki
- 1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello
- sok z 1 cytryny
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tartaletki cytrynowe
-
Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką
(150 g). Tartaletki cytrynowe Kruche ciasto (wg Neli Rubinstein): 115 g masła o temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli drobno starta skórka z jednej cytryny Masa do napełniania: 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki 1/4 szklanki (ok
-
Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
proporcjach z serkiem mascarpone. Polecamy również przepis na babeczki pistacjowo-cytrynowe . Tartaletki cytrynowe Kruche ciasto (wg Neli Rubinstein): 115 g masła o temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki mąki 1/2/ łyżeczki soli drobno starta skórka z jednej cytryny Masa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki