Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową - składniki:
Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową - sposób przygotowania: Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cynamon utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka (najlepiej o temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), przesianą mąkę i miksuj dalej. Na koniec do ciasta dodaj mleko i ubij całość na gładką masę. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie powtykaj w nie połówki śliwek przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Piecz ok. 50 minut. W tym czasie podgrzej w rondelku dżem. Jeśli masz taki z kawałkami owoców, wcześniej go zmiksuj na gładką masę, a dopiero potem podgrzej. Ciepłym dżemem posmaruj wierzch ciasta i piecz jeszcze 10 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.