Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bakłażany w jogurcie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bakłażany w jogurcie - składniki:
Bakłażany w jogurcie - sposób przygotowania: Bakłażana pokrój na grube plastry, posól i odstaw na sitku na 20-30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie przepłucz plastry, osusz, usmaż na oleju z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Bakłażany przełóż do dużej miski, zalej sosem jogurtowym i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki, jeśli ją lubisz. Bakłażany są najlepsze po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Bakłażany w jogurcie

  • Kanapki z różnych stron świata

    . Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę można jeść z arabskim chlebkiem lub zwykłym

  • Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    ręcznikiem i usmaż na sporej ilości oliwy. Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę

  • Proste dania z dodatkiem jogurtu

    Proste dania z dodatkiem jogurtu

    chlebkami pita lub jako dodatek do dań z grilla. Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki 1 duży bakłażan 1 opakowanie (400 g) gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól Umytego bakłażana pokrój w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż