Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem z buraków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (34 głosy)

Zupa krem z buraków - składniki:
Zupa krem z buraków - sposób przygotowania: Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.

Informacje o Zupa krem z buraków

  • Menu dnia z ryżowym sernikiem

    Menu dnia z ryżowym sernikiem

    Jeśli chcesz, do tej zupy - podobnie jak do barszczu - możesz podać np. paszteciki z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, groszek ptysiowy albo grzanki. Na wierzchu zupy można również ułożyć plasterki miękkiego sera koziego (może być pleśniowy). Zupa krem z buraków 800 g buraków 6

  • Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

    Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

    Na początek proponujemy sycący, aromatyczny krem z buraków. Pyszny z odrobiną słodkiej śmietanki oraz chrupiącą dymką. Zupa krem z buraków 800 g buraków 6 szklanek (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego 5 łyżek (ok. 80 g) masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jabłka 4/5 szklanki (200 ml

  • Kolorowe menu dnia dla dodania sił

    Kolorowe menu dnia dla dodania sił

    Ta zupa kusi pięknym, głębokim kolorem. Jest dużo bardziej pożywna i słodsza od zwykłego barszczu. Zupa krem z buraków 800 g buraków 6 szklanek (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego 5 łyżek (ok. 80 g) masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jabłka 4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina 1