Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa marchewkowa z kolendrą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Zupa marchewkowa z kolendrą - składniki:
  • 1 i 1/2 kg marchewek
  • 3 cebulki dymki bez szczypioru
  • 6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki (ok. 65 g) masła
  • 1 opakowanie (0
  • 12 g) nitek szafranu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 opakowania (150 g) śmietany 18-22 proc.
  • 4 łyżki świeżej kolendry
  • sól
Zupa marchewkowa z kolendrą - sposób przygotowania: Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i pokrój w plasterki. Nitki szafranu zalej 1/3 szklanki ciepłego bulionu. W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj cebulę i marchewkę i przesmażaj ok. 5 minut. Dodaj cukier, szafran z bulionem, wlej 2/3 bulionu. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż bulion wyparuje (co jakiś czas mieszaj, aby marchew się nie przypaliła). Wymieszaj śmietanę z bulionem i dolej do marchewki, dopraw solą, dodaj 3 łyżki kolendry i zagotuj. Przelej do talerzy, udekoruj pozostałą kolendrą i podawaj.