Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron z sosem dyniowym i grzybami
Makaron z sosem dyniowym i grzybami - składniki:
Makaron z sosem dyniowym i grzybami - sposób przygotowania:
Na dużej patelni roztop masło i dodaj umyte, osuszone i pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz kurek, większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości). Smaż grzyby na złoty kolor 5-8 minut, mieszając dopiero pod koniec czasu smażenia - grzyby muszą mieć czas, żeby się przysmażyć. Następnie dodaj purée z dyni, bulion, serek, dopraw posiekanym chilli i startą gałką muszkatołową. Ewentualnie dopraw solą.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem.
Podawaj posypane parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
- 500 g makaronu rurki
- sos:
- 3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
- 100 g śmietankowego gładkiego twarożku typu serek mascarpone
- 200 g pieczarek; świeżych podgrzybków lub kurek
- 1/2 ostrej papryczki
- np. chilli
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- 4 łyżki startego sera typu parmezan do posypania
- 1 garść pestek dyni do posypania
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki