Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z sosem dyniowym i grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z sosem dyniowym i grzybami - składniki:
  • 500 g makaronu rurki
  • sos:
  • 3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
  • 100 g śmietankowego gładkiego twarożku typu serek mascarpone
  • 200 g pieczarek; świeżych podgrzybków lub kurek
  • 1/2 ostrej papryczki
  • np. chilli
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 4 łyżki startego sera typu parmezan do posypania
  • 1 garść pestek dyni do posypania
Makaron z sosem dyniowym i grzybami - sposób przygotowania: Na dużej patelni roztop masło i dodaj umyte, osuszone i pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz kurek, większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości). Smaż grzyby na złoty kolor 5-8 minut, mieszając dopiero pod koniec czasu smażenia - grzyby muszą mieć czas, żeby się przysmażyć. Następnie dodaj purée z dyni, bulion, serek, dopraw posiekanym chilli i startą gałką muszkatołową. Ewentualnie dopraw solą. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
Zwiastun jesieni: krem z dyni