Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pianka jogurtowo- -cytrynowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pianka jogurtowo- -cytrynowa - składniki:
Pianka jogurtowo- -cytrynowa - sposób przygotowania: Cytrynę umyj, sparz i osusz. Otrzyj skórkę i ją zachowaj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem na kremowobiałą masę. Wymieszaj z jogurtem, mąką, skórką cytrynową i esencją. Białka ubij na pianę. Przygotuj formę do pieczenia (np. aluminiową keksówkę) i większe od niej naczynie do kąpieli wodnej. Formę wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Delikatnie wymieszaj masę jogurtową z pianą z białek i wlej do formy do pieczenia (wierzch można dodatkowo posypać cukrem). Wstaw formę do naczynia i wlej do niego gorącą wodę, tak by forma z masą była zanurzona w wodzie do połowy. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, ostudź. Można kroić w plastry i podawać z miękkimi owocami. Jeżeli chcesz podać piankę zapiekaną na owocach, maliny, borówki, jeżyny wsyp do oddzielnych naczynek, zalej masą, posyp cukrem i zapiekaj 20 minut.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy