Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Masło z plastikowej butelki Jurka Nogala

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Masło z plastikowej butelki Jurka Nogala - składniki:
  • 900 ml gęstej śmietany ''od baby lub chłopa''
  • pusta plastikowa butelka dwulitrowa po jakimś napoju
Masło z plastikowej butelki Jurka Nogala - sposób przygotowania: Śmietanę wlać do butelki i wstawić do lodówki na dwa-trzy dni. Wyjąć z lodówki, poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Energicznie poruszać butelką, aż masło zacznie się oddzielać od maślanki. Delikatnie mieszać, pozwolić, by zbiło się w jedno. Butelkę rozciąć na pół. Przełożyć masło do miski z lodowatą wodą i ''głaskać'' wypukłą stroną łyżki. Czynność powtarzać do momentu całkowitego pozbycia się maślanki z masła. Kiedy woda przestanie się barwić na mleczny kolor, masło jest gotowe.