Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Majonez podstawowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Majonez podstawowy - składniki:
Majonez podstawowy - sposób przygotowania: W misce wymieszać trzepaczką żółtka z musztardą. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Majonez podstawowy można połączyć między innymi z: szafranem - będzie intensywnie żółty, pomidorowym przecierem i bazylią - będzie we włoskim stylu, sokiem żurawinowym i skórką pomarańczową - do pieczonego indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku. Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków, kanapek i oczywiście jajek.