Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Comber jagnięcy z fasolką szparagową, pieczonymi pomidorkami i szaszłykami z fety, czerwonej cebuli i oliwek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Comber jagnięcy z fasolką szparagową, pieczonymi pomidorkami i szaszłykami z fety, czerwonej cebuli i oliwek - składniki:
  • 2 combry (ok. 400 g każdy) jagnięce
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
  • 100 ml oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
  • sól
  • świeżo utłuczony czarny pieprz
  • dodatki:
  • 120 g zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 4 pomidorki cherry upieczone ze świeżymi ziołami
  • 70 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 czerwonej cebuli przekrojonej na ćwiartki i upieczonej w oliwie i świeżych ziołach
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 8 dużych czarnych oliwek
  • 8 dużych zielonych oliwek faszerowanych ostrą papryczką
Comber jagnięcy z fasolką szparagową, pieczonymi pomidorkami i szaszłykami z fety, czerwonej cebuli i oliwek - sposób przygotowania: Oczyść, umyj i osusz mięso. W dużej misce wymieszaj cebulę, czosnek, zioła i skórkę z cytryny z oliwą. Przełóż do niej mięso, dokładnie wymieszaj w marynacie i odstaw na dwie godziny. Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj ją) i dopraw solą oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem. Przełóż na brytfankę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (możesz też użyć grilla z przykrywką). Piecz 12-16 minut - czas pieczenia zależy od grubości kawałka mięsa, które po upieczeniu powinno być różowe w środku. Wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut, żeby jagnięcina odpoczęła. Przygotuj szaszłyczki: na patyczki nabij oliwki, kawałki pieczonej cebuli, pomidorki i ser feta. Przygotuj fasolkę: na patelni na średnim ogniu rozgrzej marynatę i wrzuć do niej zblanszowaną fasolkę, przesmażaj chwilę, a następnie rozłóż na środku talerzy. Jagnięcinę pokrój na porcje i ułóż na fasolce. Posyp orzechami, dodaj szaszłyczki, a obok ułóż pieczone pomidorki.