Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Portugalskie tarty (Pasteis de nata )

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Portugalskie tarty (Pasteis de nata ) - składniki:
Portugalskie tarty (Pasteis de nata ) - sposób przygotowania: Foremki lekko natłuść i każdą wyłóż ciastem francuskim. W rondelku wymieszaj mleko z mąką kukurydzianą, cukrem, skórką cytryny, dodaj ziarenka i osłonkę z wanilii. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. W misce roztrzep żółtka i, nie przerywając ubijania, powoli dodaj około pół szklanki gorącego mleka. Następnie, nadal nie przerywając ubijania, masę żółtkową stopniowo wlej do mleka. Wstaw z powrotem na kuchenkę i ubijając trzepaczką gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje. Usuń laskę wanilii i skórkę cytrynową. Gotową masą napełnij tartaletki, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 20 minut, aż będą złociste. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.