Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekane bakłażany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zapiekane bakłażany - składniki:
Zapiekane bakłażany - sposób przygotowania: Bakłażany przekrój na pół i lekko ponacinaj miąższ wzdłuż. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż połówki bakłażanów po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły. Przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i uduś cebulę z czosnkiem, często mieszając, aż cebula zmięknie i będzie złocistobrązowa (15-20 minut). Na koniec dodaj zmiksowanego pomidora i duś jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż połówki bakłażanów skórką do dołu, lekko oprósz solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Na bakłażanach rozłóż uduszoną cebulę, posyp pokruszonym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz, aż ser się lekko zrumieni - około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Zapiekane bakłażany

  • Bałkańskie menu dnia z bardzo słodkim deserem

    Bałkańskie menu dnia z bardzo słodkim deserem

    Zapiekane, faszerowane bakłażany, to na Bałkanach popularna przekąska. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, choć - jeśli masz ochotę - z powodzeniem możesz serwować ją na ciepło. Omdlały imam (pieczone bakłażany) 4 bakłażany (średniej wielkości) 3-4 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka soku z cytry

  • Bakłażan

    Bakłażan

    miso Bakłażanowa przekładanka Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną Makaron smażony z bakłażanem i grzybami Sakiewki z bakłażanem

  • Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    feta lub koziego, możesz wykorzystać również mozzarellę. Zapiekane bakłażany 4 średniej wielkości bakłażany 4 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pomidor malinowy 200 g sera typu feta lub miękkiego koziego gałka muszkatołowa cukier sól pieprz oliwa do

  • Kasza jaglana z warzywami - smacznie i zdrowo

    Kasza jaglana z warzywami - smacznie i zdrowo

    glutenu? Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną to wyśmienity sposób na sycący, bezglutenowy obiad lub kolację. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki

  • Smaczny obiad bez mięsa

    Smaczny obiad bez mięsa

    produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa). Oprócz bakłażanów, do faszerowania możesz wykorzystać również cukinie, papryki, pomidory oraz pieczarki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2