Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka rybna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka rybna - składniki:
Zapiekanka rybna - sposób przygotowania: Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rybę podziel na duże kawałki i delikatnie posól z każdej strony. Łyżkę masła roztop nad ogniem, a jajko roztrzep w misce widelcem. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i smaż przez kolejne 10 minut, aż cały płyn odparuje. Dodaj śmietanę i znów zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę gotowego sosu, rozłóż kawałki ryby i zalej pozostałym sosem. Płaty ciasta francuskiego pokrój na kawałki nieco większe niż górna powierzchnia naczynia do zapiekania. Krawędzie ciasta posmaruj odrobiną masła i zalep nim wierzch zapiekanki. Powierzchnię posmaruj roztrzepanym jajkiem, a na środku wytnij z ciasta otwór o średnicy 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i zapiekaj ok. 30 minut. Rada: jeżeli płaty ciasta francuskiego są za małe do zaklejenia wierzchu naczynia, możesz przygotować zapiekankę w 4 mniejszych, 250-ml, kokilkach. Pamiętaj, żeby na wierzchu każdej z nich wyciąć mały otwór o średnicy wielkości ok. 0,5 cm.

Informacje o Zapiekanka rybna

  • Menu dnia z pyszną zapiekanką

    Menu dnia z pyszną zapiekanką

    sekretne składniki to kruche ciasto, pomidory malinowe, jogurt i przyprawy. Przeczytaj przepis na zapiekankę rybną z pomidorami   Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź W przepisie naszej czytelniczki na sernik na zimno podoba nam się to, że tego deseru nie