Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tofu na zimno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tofu na zimno - składniki:
  • 300 g tofu
  • 20 g okry (piżmian jadalny)
  • 4 g wodorosty nori (nie w płatach - posiekany)
  • 4 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
  • 4 g posiekanego szczypiorku
  • 4 g startego korzenia imbiru
  • 2 g ikry (dowolna
  • zależnie od upodobań)
  • sos sojowy w stylu Tosa:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 30 ml mirinu
  • 15 ml sake
  • 5 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
Tofu na zimno - sposób przygotowania: Przygotuj sos sojowy: wymieszaj w garnku sos sojowy, mirin i sake, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć katsuobushi i jeszcze raz zagotuj. Przecedź przez sitko i schłodź. Przygotuj danie: tofu pokrój w sporą kostkę. Przełóż na talerz i wedle uznania udekoruj drobno posiekaną okrą, kawałkami nori, szczypiorem, imbirem, ikrą i katsuobushi. Polej sosem sojowym tuż przed zjedzeniem.