Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dolma - gołąbki w liściach winogron

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dolma - gołąbki w liściach winogron - składniki:
Dolma - gołąbki w liściach winogron - sposób przygotowania: Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz. Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj. Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszaj. Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm. Ścianki rondla posmaruj przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalej wodą przynajmniej 2 cm ponad poziom dolma i gotuj pod przykryciem około godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę.

Informacje o Dolma - gołąbki w liściach winogron

  • Soczyste winogrona

    Soczyste winogrona

    produkty z różnych kuchni świata), jak i zrobić samodzielnie. Prosty przepis na kiszone liście winorośli znajdziesz w naszej bazie przepisów. Dolma - gołąbki w liściach winogron słoik kiszonych liści winogron szklanka surowego ryżu pęczek dymki pęczek pietruszki świeża mięta świeża kolendra 1