Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki - składniki:
Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki - sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w duże kawałki. Jeśli używasz z puszki, osącz je z sosu i pokrój, sos zachowaj. Bazylię umyj i posiekaj. W rondlu na niewielkim ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj ok. pół minuty - czosnek bardzo szybko się rumieni, uważaj, żeby go nie przypalić. Dodaj pomidory (i sos) oraz połowę bazylii. Zwiększ ogień i gotuj 6-8 minut, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem, dodaj pozostałą bazylię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw. Bakłażany umyj i odetnij końcówki, następnie pokrój pod kątem w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając raz, aż bakłażan się zrumieni. Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, mozzarellę - w plastry. Niewielką kwadratową brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż dwie warstwy zapiekanki - na każdym plastrze bakłażana ułóż kawałek szynki, plaster mozzarelli, rozsmaruj po łyżce sosu i posyp parmezanem. Drugą warstwę przygotuj w ten sam sposób. Całość wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec) i piecz ok. 15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj jako ciepłą przystawkę.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki

  • Menu dnia z włoską zapiekanką

    Menu dnia z włoską zapiekanką

    serwujesz obiad większemu gronu, musisz odpowiednio zwiększyć proporcje poszczególnych produktów. Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki 2-3 (600-700 g) bakłażany 300 g mięsistych podłużnych pomidorów lub 1 puszka (400 g) pomidorów 2 opakowania (250 g) mozzarelli 100 g startego

  • Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    bakłażanów, pomidorów, sera i szynki 2-3 (600-700 g) bakłażany 300 g mięsistych podłużnych pomidorów lub 1 puszka (400 g) pomidorów 2 opakowania (250 g) mozzarelli 100 g startego parmezanu 6 (ok. 120 g) cienkich dużych plastrów szynki gotowanej 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii oliwa sól pieprz