Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki - składniki:
Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki - sposób przygotowania: Umytego bakłażana pokrój w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając raz, aż bakłażan się zrumieni na złoto. Zdejmij z ognia i pokrój w ćwiartki. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą. Sosem zalej bakłażany, wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się "przegryzły". Podawaj na przystawkę np. z grillowanymi chlebkami pita.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki

  • Proste dania z dodatkiem jogurtu

    Proste dania z dodatkiem jogurtu

    chlebkami pita lub jako dodatek do dań z grilla. Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki 1 duży bakłażan 1 opakowanie (400 g) gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól Umytego bakłażana pokrój w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż