Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane gruszki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane gruszki - składniki:
Marynowane gruszki - sposób przygotowania: Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. W sporym garnku zagotuj 3 szklanki wody z całym octem, dodaj cukier, imbir, skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 min. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Gruszki przełóż do zalewy, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij gruszki i przełóż je do wysterylizowanych i suchych słoików. Zalewę gotuj jeszcze 15 min i zalej nią gruszki (powinny być całkowicie zalane zalewą). Zakręć, odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz 2-, 3-litrowe słoiki.

Informacje o Marynowane gruszki

  • Proste pomysły na szybkie i zdrowe lunchboxy do pracy lub szkoły

    Proste pomysły na szybkie i zdrowe lunchboxy do pracy lub szkoły

    , pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, liście bazylii w paseczki. Składniki układamy na liściach szpinaku. Olej, musztardę oraz miód mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji dressingu. Sałatka z kurczakiem i marynowaną gruszką Składniki: ulubiona mieszanka sałat, filet z kurczaka, marynowana

  • Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

    Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

    skręć je spiralnie. Paskami ciasta owiń po kilka kawałków kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut. Autor: Aneta Kosiba Marynowane gruszki, suszone pomidory i delikatny ser ricotta

  • Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    Tym, którzy lubią mięsa z dodatkiem owoców (np. szynkę dojrzewającą) polecamy przepis na marynowane, korzenne gruszki. Najlepiej sięgnąć po odmianę o twardszym, zwartym miąższu, np. bera. Marynowane gruszki 2 kg twardych gruszek 3 szklanki (750 ml) białego octu winnego 2 i 1/2 szklanki (500 g

  • Sierpniowe przetwory

    Sierpniowe przetwory

    wolisz owoce w całości, polecamy także nasz przepis na marynowane gruszki . Dżem gruszkowy z nutą kardamonu 1 kg twardawych gruszek 2 cytryny 7-8 nasion zielonego kardamonu 400 ml niesłodzonego soku jabłkowego 65-70 dag cukru żelującego 1:1 Cytryny porządnie wyszorować, przelać wrzątkiem, osuszyć

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    Zarówno świeże, jak i marynowane gruszki, możesz - podobnie jak melony - łączyć z wędlinami. Taka smaczna i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się i jako drugie śniadanie do pracy, jak i ekspresowy do wykonania poczęstunek. Ruloniki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli 2 gruszki 1 łyżeczki