Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kanapka z klopsem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kanapka z klopsem - składniki:
Kanapka z klopsem - sposób przygotowania: Przygotuj glazurę (opcjonalnie, jest zdecydowana w smaku, nie wszystkim dzieciom będzie smakowała): w rondelku doprowadź do wrzenia sos i ocet z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i startego na tarce obranego korzenia imbiru. Gotuj, mieszając, ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje i będzie błyszczący. Przygotuj klopsa: czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj - osobno białą i jasnozieloną część, osobno szczypiorek. Łodygi selera umyj, obierz z włókien i bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę. Na patelni zrumień boczek, następnie dodaj białą i jasnozieloną część dymki, selera, czosnek i imbir. Przesmażaj ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż seler lekko zmięknie. Odstaw do przestudzenia. Mięso przełóż do dużej miski, wbij jajka, dodaj warzywa, 2 łyżki glazury (opcjonalnie) i dolej połowę bulionu. Dopraw mięso solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Zacznij wyrabiać, następnie dosyp pół szklanki bułki tartej oraz szczypiorek i wyrabiaj dalej. Jeśli mięso będzie bardzo zwarte, dolej więcej bulionu. Jeśli za rzadkie - dosyp więcej bułki tartej. Masę przełóż do natłuszczonej keksówki, mokrą ręką wyrównaj powierzchnię mięsa, przykryj foremkę folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (170 st. C termoobieg) i piecz ok. godziny i 10 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie zdejmij folię i posmaruj wierzch klopsa 3 łyżkami glazury, ponownie przykryj i piecz dalej. Wyjmij z pieca, ostudź. Przygotuj kanapki: kromki chleba posmaruj masłem (lub margaryną, możesz też użyć niewielkiej ilości pozostałej glazury) i przekrój na pół. Ułóż na nich liście sałaty i po 1-cm plastrze klopsa. Do kanapki dorzuć kilka umytych rzodkiewek i obraną marchewkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Rada: klopsa warto przygotować dzień wcześniej. Podane proporcje na klopsa wystarczą na kanapki i obiad. Mięso przechowuj w lodówce do trzech dni.

Informacje o Kanapka z klopsem

  • Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto 5 prostych przepisów

    Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto 5 prostych przepisów

    : Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał" Z obiadu zostało ci mięso? Możesz z niego zrobić pyszną kanapkę, w sam raz na solidne drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Do kanapki możesz włożyć nie tylko drób, ale również plasterki klopsa na zimno (jak w tym przepisie na kanapkę z klopsem

  • Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

    Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

    z kurczaka. Jeśli nie będziesz mieć czasu na obiad, taka kanapka z powodzeniem go zastąpi. Możesz przygotować do niej pikantną surówkę ze startej marchewki i pokrojonego cieniutkie paseczki pora. Kanapka z klopsem 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania

  • Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

    Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

    przygotowania sycącej kanapki. Będzie pyszny zarówno w chlebie, jak i w bułce. Kanapka z klopsem 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania kromek Klops: 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach) 2 jajka 1/2 szklanki