Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Salsa z grillowanego arbuza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Salsa z grillowanego arbuza - składniki:
  • 5-6 plastrów arbuza 2-cm grubości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula czerwona lub 2 szalotki
  • 1/2 papryczki jalapeno
  • 2 średnie pomidory bawole serce
  • 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • skórka otarta i sok z 1/2 limonki
  • oliwa
  • mielona ostra papryka
  • gruba sól
  • pieprz
Salsa z grillowanego arbuza - sposób przygotowania: Odetnij skórkę z arbuza i usuń pestki. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Arbuza i paprykę oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką, lekko skrop oliwą. Umieść plastry arbuza i kawałki papryki na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Arbuza opiekaj 1-2 minuty z każdej strony, a paprykę około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę (lub szalotki) obierz i pokrój, papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, drobno posiekaj. Lekko zmiksuj blenderem grillowanego arbuza i paprykę z pozostałymi składnikami (w zależności od tego, jaką wolisz konsystencję, składniki możesz też drobno posiekać). Wstaw salsę do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Podawaj np. z mięsem z grilla.