Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto gruszkowe z imbirem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto gruszkowe z imbirem - składniki:
Ciasto gruszkowe z imbirem - sposób przygotowania: Gruszki obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Z masła odłóż 2 płaskie łyżki (25 g) masła, pozostałe roztop w rondelku (dopilnuj, żeby nie było gorące). W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i gruszki. Roztrzepane jajka, maślankę i roztopione masło wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników. Całość dokładnie, delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę syropu. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 60 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia wierzch się za szybko zrumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia. Wyjmij z pieca i odstaw na 10-15 minut. Pozostały syrop podgrzej w rondelku z resztą masła i przed podaniem polej nim ciasto.