Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotka po amerykańsku
Szarlotka po amerykańsku - składniki:
Szarlotka po amerykańsku - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z m±k±, cukrem pudrem i szczypt± soli (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Je¶li się kruszy, dodaj więcej wody, je¶li jest za luĽne - podsyp m±k±. Ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywcz± i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę o ¶rednicy ok. 23 cm lekko natłu¶ć i oprósz m±k±.
Przygotuj farsz: jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, m±kę i cało¶ć wymieszaj.
Oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej m±k± stolnicy (lub blacie). Pierwszy na okr±g o ¶rednicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. Dokładnie wyłóż j± ciastem, lekko doci¶nij, pozostaw 2 cm ciasta wystaj±ce poza brzegi.
Ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. Brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drug± czę¶ć rozwałkowanego ciasta. Zlep razem wystaj±ce brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w ¶rodku. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na ¶rodku, aby podczas pieczenia para miała uj¶cie. Wierzch szarlotki zwilż wod± (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.
- ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki (350 g) m±ka+pszenna">m±ki pszennej
- 1 kostka bez 1 łyżki (185 g) zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- sól
- farsz:
- 800 g twardych jabłek
- np. szara reneta
- 1 szklanka (125 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 i 1/2 łyżki m±ka+pszenna">m±ki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 1/4 kostki (50 g) masła
- 1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
- m±ka do oprószenia formy
- 1 jajko do posmarowania
- 1 łyżka cukru lub cukru perlistego do posypania
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenow± m±k± kukurydzian±, z ksylitolem zamiast cukru
-
¦niadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze ¶wiata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad ¶wi±teczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka ¶ledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka ¶ledziowa z fasol± i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki