Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jamajskie bułeczki "Festival"
Jamajskie bułeczki "Festival" - składniki:
Jamajskie bułeczki "Festival" - sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, gałką muszkatołową i ekstraktem z wanilii. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby suche składniki połączyły się w zwarte, sztywne ciasto.
Z porcji ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm i długości ok. 8 cm i smaż je na rozgrzanym głębokim tłuszczu (we frytkownicy lub w głębokim rondlu), obracając, by się zrumieniły ze wszystkich stron. Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Placuszki podawaj z mięsem lub rybą i warzywami.
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (150 g) mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok. 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- olej do głębokiego smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki