Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowo-miętowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowo-miętowym - składniki:
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowo-miętowym - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kukurydzę umyj i ostrym nożem zetnij z kolby, przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, cebulę, czosnek, posiekane listki kolendry, śmietanę, sos chili, szczyptę soli, wymieszaj. Następnie łyżkami dodaj tyle mąki, aby masa miała konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Jeśli zrobi się za gęsta, dodaj trochę mleka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż placuszki na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Przygotuj sos: listki mięty posiekaj i wymieszaj z jogurtem, dopraw solą. Placuszki podawaj na ciepło albo na zimno z dodatkiem sosu.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy