Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremowa zupa z kukurydzy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kremowa zupa z kukurydzy - składniki:
Kremowa zupa z kukurydzy - sposób przygotowania: Kukurydzę umyj i zetnij z kolby, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj obrany kawałek imbiru, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Na małej patelni roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę, dopraw chili (jeśli używasz, szczególnie polecam w wersji dla dorosłych). Zawartość patelni dodaj do zupy, całość zmiksuj i przetrzyj przez sito. Do zupy dolej mleko kokosowe i dopraw do smaku solą. Podawaj np. z grzankami z serem.

Informacje o Kremowa zupa z kukurydzy

  • Złociste menu dnia z nektarynkowym ciastem

    Złociste menu dnia z nektarynkowym ciastem

    Ponieważ zupa z kukurydzy jest dosyć łagodna w smaku, wymaga doprawienia aromatycznymi przyprawami, m.in. imbirem lub chili. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zastąpić je zwykłym lub śmietanką do zup (najlepiej 12%). Kremowa zupa z kukurydzy 3 kolby kukurydzy 1 mała cebula lub szalotka 1