Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem
Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem - składniki:
Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem - sposób przygotowania:
Przygotuj sałatkę do dekoracji: krewetki wrzuć na wrzątek. Do wrzątku wciśnij sok z przekrojonej cytryny oraz wyciśnięte połówki ze skórką. Dodaj gałązki koperku, gotuj 1 minutę i odcedź (usuń cytrynę i koper). Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Krewetki i jajka wymieszaj z utartymi: chrzanem i rzodkiewkami.
Przygotuj rybę: filet oczyść, umyj, osusz i podziel na 4 równe porcje. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwą. Umyty i osuszony koperek zmiksuj z pozostałą oliwą i przecedź przez filtr do kawy tak, aby otrzymać zieloną esencję. Za pomocą pędzelka posmaruj filety oliwą koperkową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. W rybę wbij termometr elektroniczny. Piecz 15-20 minut, aż termometr pokaże 40 st. C. Upieczoną rybę dopraw solą. Kiedy ryba się piecze, przygotuj brązowe masło i pozostałe składniki dania: masło roztop w rondelku i podgrzewaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, przecedź przez sito. Do masła dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Przygotuj purée: obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wędzonego łososia drobno posiekaj. Utłucz ziemniaki, dodaj łososia, mleko i masło, dopraw solą i białym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przygotuj marchewkę: obierz ją, umyj i w całości wrzuć do wrzątku. Gotuj, aż zmięknie, ale wciąż będzie lekko twarda. Odcedź i zahartuj, przelewając zimną wodą. Na patelni roztop 1 łyżkę masła i przesmaż na nim marchewki, dopraw solą i cukrem.
Przygotuj danie: upieczoną rybę ułóż na purée z ziemniaków, obok podsmażone marchewki polane gorącym brązowym masłem i udekoruj filet wcześniej przygotowaną sałatką z krewetek, jajek, chrzanu i rzodkiewki.
- 800 g dorsza atlantyckiego
- 2 pęczki koperku
- 100 ml oliwy
- sól morska
- purée:
- 400 g ziemniaków
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki (30 ml) mleka
- 30 g masła
- sól
- biały pieprz
- 8 młodych marchewek
- 1 łyżka masła
- sól
- cukier
- brązowe masło:
- 400 g masła
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- sałatka:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 4 jajka
- 50 g chrzanu
- 4 rzodkiewki
- 1 cytryna
- 5 g świeżego koperku
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki