Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem - składniki:
Filet z dorsza z marchewką i purée z ziemniaków aromatyzowanych wędzonym łososiem - sposób przygotowania: Przygotuj sałatkę do dekoracji: krewetki wrzuć na wrzątek. Do wrzątku wciśnij sok z przekrojonej cytryny oraz wyciśnięte połówki ze skórką. Dodaj gałązki koperku, gotuj 1 minutę i odcedź (usuń cytrynę i koper). Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Krewetki i jajka wymieszaj z utartymi: chrzanem i rzodkiewkami. Przygotuj rybę: filet oczyść, umyj, osusz i podziel na 4 równe porcje. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwą. Umyty i osuszony koperek zmiksuj z pozostałą oliwą i przecedź przez filtr do kawy tak, aby otrzymać zieloną esencję. Za pomocą pędzelka posmaruj filety oliwą koperkową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. W rybę wbij termometr elektroniczny. Piecz 15-20 minut, aż termometr pokaże 40 st. C. Upieczoną rybę dopraw solą. Kiedy ryba się piecze, przygotuj brązowe masło i pozostałe składniki dania: masło roztop w rondelku i podgrzewaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, przecedź przez sito. Do masła dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj purée: obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wędzonego łososia drobno posiekaj. Utłucz ziemniaki, dodaj łososia, mleko i masło, dopraw solą i białym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przygotuj marchewkę: obierz ją, umyj i w całości wrzuć do wrzątku. Gotuj, aż zmięknie, ale wciąż będzie lekko twarda. Odcedź i zahartuj, przelewając zimną wodą. Na patelni roztop 1 łyżkę masła i przesmaż na nim marchewki, dopraw solą i cukrem. Przygotuj danie: upieczoną rybę ułóż na purée z ziemniaków, obok podsmażone marchewki polane gorącym brązowym masłem i udekoruj filet wcześniej przygotowaną sałatką z krewetek, jajek, chrzanu i rzodkiewki.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia