Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miodowe pieczywo chrupkie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miodowe pieczywo chrupkie - składniki:
  • 900 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 100 g zakwasu żytniego (patrz przepis poniżej)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 200 g miodu
  • 15 g soli
  • zakwas:
  • 100 ml wody o temp. 35 st. C
  • 50 g mąki żytniej
Miodowe pieczywo chrupkie - sposób przygotowania: Cztery dni przed pieczeniem chleba przygotuj zakwas: wymieszaj mąkę i wodę w słoiku i odstaw w temperaturze pokojowej na trzy dni, raz dziennie mieszając zaczyn. Dzień przed pieczeniem przygotuj ciasto: rozpuść pokruszone drożdże w mleku, a następnie zmiksuj z miodem i zakwasem. Masę wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodaj sól oraz mąkę żytnią i pszenną, wyrób ciasto, aż będzie elastyczne. Przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj cienko na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą np. szklanki lub filiżanki wytnij okrągłe placki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp (podczas pieczenia chlebki nieznacznie urosną). Ponakłuwaj ciasto widelcem (jak ciasto kruche) i za pomocą pędzelka posmaruj je wodą. Ewentualnie posyp wybranymi dodatkami (np. kminkiem, solą morską, ziołami). Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 3-4 minuty lub do momentu, gdy się zrumienią na złoty kolor.

Informacje o Miodowe pieczywo chrupkie

  • Kuchnia skandynawska. Najlepsze przepisy na co dzień i od święta

    Kuchnia skandynawska. Najlepsze przepisy na co dzień i od święta

    posiekanego kopru 4 łyżki majonezu 1-2 łyżki śmietany 22 proc. sól pieprz do smaku kilka rzodkiewek kilka źdźbeł szczypiorku dowolne pieczywo (np. miodowe pieczywo chrupkie, które znajdziecie na następnym slajdzie) Filety, jajka i ziemniaki pokrój w kostkę 1 x 1 cm, przełóż do miski. Cebulę obierz i drobno

  • Tradycyjna polska kiełbasa i... 5 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 10]

    Tradycyjna polska kiełbasa i... 5 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 10]

    domowe cukierki ciągutki . Jeśli chcesz przygotować coś na przyjęcie, pproponujemy miodowe ciasto z orzechami laskowymi (przepis - kliknij w zdjęcie) lub ciasto miodowe z sokiem marchewkowym . Wolisz coś do schrupania? Zrób sobie miodowe pieczywo chrupkie . Na koniec zostawiliśmy produkt nieco droższy

  • Chrup na zdrowie!

    Chrup na zdrowie!

    chrupkie. Będzie o wiele zdrowsze niż to, które można nabyć w sklepie. Jeśli przed pieczeniem posypiesz je ulubionymi dodatkami, np. ziołami lub sezamem, z powodzeniem zastąpią przekąski ze sklepu. Miodowe pieczywo chrupkie 900 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 100 g zakwasu żytniego (patrz przepis