Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto jagodowe z limonką
Ciasto jagodowe z limonką - składniki:
Ciasto jagodowe z limonką - sposób przygotowania:
W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (osłonkę możesz użyć do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego). Całość miksuj mikserem lub trzepaczką rózgową ok. 1 minuty, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z limonki i miksuj, aż masa będzie jednolita. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę z ciasta. Na wierzch rozłóż jagody. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni i patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy (jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej). Wyjmij z pieca i ostudź. Skórkę z limonki wymieszaj z cukrem. Upieczone ciasto posyp pozostałymi jagodami i mieszanką skórki z cukrem, a na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto jagodowe możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
- 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 1/2 kostki (100 g) masła
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 2 jajka
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 200 g jagód
- masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy
- dekoracja:
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część)
- 1 łyżka cukru
- 100 g jagód
- cukier puder
Informacje o Ciasto jagodowe z limonką
-
Idziemy na jagody!
. Autor: Hanna Kempa Mocno jagodowe ciasto z nutą orzeźwiających limonek. Możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Ciasto jagodowe z limonką 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (200 g) cukru 2 jajka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka
-
Obłędne ciasta z letnimi owocami
jagodowe z limonką 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (200 g) cukru 2 jajka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki