Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto jagodowe z limonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto jagodowe z limonką - składniki:
Ciasto jagodowe z limonką - sposób przygotowania: W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (osłonkę możesz użyć do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego). Całość miksuj mikserem lub trzepaczką rózgową ok. 1 minuty, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z limonki i miksuj, aż masa będzie jednolita. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę z ciasta. Na wierzch rozłóż jagody. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni i patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy (jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej). Wyjmij z pieca i ostudź. Skórkę z limonki wymieszaj z cukrem. Upieczone ciasto posyp pozostałymi jagodami i mieszanką skórki z cukrem, a na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto jagodowe możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Informacje o Ciasto jagodowe z limonką

  • Idziemy na jagody!

    Idziemy na jagody!

    . Autor: Hanna Kempa Mocno jagodowe ciasto z nutą orzeźwiających limonek. Możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Ciasto jagodowe z limonką 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (200 g) cukru 2 jajka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka

  • Obłędne ciasta z letnimi owocami

    Obłędne ciasta z letnimi owocami

    jagodowe z limonką 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (200 g) cukru 2 jajka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej