Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z kurczaka a'la Janina

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Sałatka z kurczaka a'la Janina - składniki:
Sałatka z kurczaka a'la Janina - sposób przygotowania: Przygotuj kurczaka: wymieszaj w misce składniki marynaty z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone filety przełóż do miski, obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie usmaż kurczaka na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony (termometr wbity w mięso powinien wskazywać 70 st. C). Zdejmij z ognia i pokrój w plastry. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Boczek pokrój w cienkie plasterki i zrumień na gorącej patelni, aż będzie chrupki, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Fasolkę gotuj 1-2 minuty we wrzątku, odcedź. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wyłuskaj nasiona z owocu granatu (jeśli dodajesz melona lub mango pokrój je w niewielką kostkę). Przygotuj kaszę: do garnka z wrzącym bulionem dosyp kaszę quinoa lub bulgur i gotuj 5-8 minut, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wywaru i ciepłą kaszę wymieszaj z pokrojonym w kostkę serem (powinien się lekko roztopić). Przygotuj sałatę: sałaty umyj, osusz i rozłóż na dużym talerzu. Dodaj kaszę, fasolkę, pomidorki i cebulę, następnie rozłóż boczek i plastry kurczaka, posyp orzeszkami pinii. Przed podaniem posyp pestkami granatu i skrop oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.