Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z mango i serem comte

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z mango i serem comte - składniki:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 opakowanie (100 g) roszponki
  • rukoli lub gotowego miksu sałat
  • 100 g twardego sera comte
  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie lub pomidorków cherry
  • 50 g oliwek w zalewie
  • 1 łyżka sezamu (lub pestek słonecznika
  • orzeszków piniowych etc.)
  • 1 bagietka pszenna
  • sos:
  • 7 łyżek (ok. 100 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
  • 2 łyżki (30 ml) soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki (30 ml) wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
Sałatka z mango i serem comte - sposób przygotowania: Przygotuj sos: szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj. W małej misce dokładnie wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, wodę, czosnek i szalotkę, dopraw solą i pieprzem. Mango przekrój na pół, omijając pestkę. W każdej połówce owocu natnij miąższ w 1-cm kratkę, następnie wypchnij miąższ na zewnątrz, wywijając skórkę do wewnątrz, i odetnij miąższ. Suszone pomidory odsącz i pokrój w kostkę (jeśli używasz pomidorków cherry, umyj je i przekrój na pół). Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Sezam upraż na suchej patelni. Na talerzach rozłóż sałatę, dodaj pomidory, posyp sezamem i skrop sosem (możesz go też podać osobno w sosjerce, aby każdy mógł indywidualnie doprawić sałatkę). Na koniec dodaj płatki sera. Podawaj ze świeżą bagietką.