Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pulpety z dorsza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pulpety z dorsza - składniki:
Pulpety z dorsza - sposób przygotowania: Rybę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 5 minut i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wyjmij z wody, odsącz, zdejmij skórę i usuń ew. ości. Mięso dokładnie rozdrobnij widelcem. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odsącz, obierz, a następnie utłucz. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski przełóż rybę, dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek, chili oraz natkę. Dodaj jajka, dopraw solą i dokładnie wyrób masę. Mokrymi rękami uformuj pulpeciki wielkości piłki do golfa. Smaż partiami na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą złociste (możesz też użyć frytownicy). Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawaj na ciepło lub na zimno na miksie sałat.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Informacje o Pulpety z dorsza

  • Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    , posypaną natką. Zamiast dorsza (który ma dosyć intensywny zapach), do tych pulpetów można wykorzystać także inne ryby, np. mintaja, morszczuka. Podawaj z ulubionym sosem. Pulpety z dorsza 300 g fileta z dorsza ze skórą 250 g ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości (najlepiej odmiany mącznej) 1-2

  • Aromatyczne menu dnia z rybnymi pulpetami

    Aromatyczne menu dnia z rybnymi pulpetami

    pietruszki. Autor: Aneta Kosiba Zamiast dorsza do tych pulpetów możesz wykorzystać również inne gatunki morskich ryb o białym mięsie (mirunę, mintaja, itp.). Dobrym dodatkiem do pulpetów będzie sos, np. koperkowy, ziołowy, chrzanowy lub czosnkowy. Pulpety z dorsza 300 g fileta z dorsza ze skórą 250 g

  • Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

    Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

    , dodaj masło, posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzej razem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Dobrym dodatkiem do tych pulpetów będzie ulubiony sos, najlepiej ziołowy lub czosnkowy. Zamiast miksu sałat możesz podawać ją na przykład z pikantną surówką marchewkową . Pulpety z dorsza 300 g fileta z