Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś marynowany w soi i imbirze panierowany prażonym sezamem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś marynowany w soi i imbirze panierowany prażonym sezamem - składniki:
Łosoś marynowany w soi i imbirze panierowany prażonym sezamem - sposób przygotowania: Dwa dni wcześniej z filetu usuń skórę i zetnij tłuszcz (brązowe zabarwienia mięsa). Zamarynuj w sosie sojowym wymieszanym z tartym imbirem, wstaw do lodówki na 8 godz. Po tym czasie wyjmij rybę z sosu sojowego i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zanurz w mieszaninie oliwy z oliwek i oleju słonecznikowym w proporcjach 2:1 i wstaw do lodówki na minimum 24 godz. Dzień później filet wyjmij z oliwy i osusz ręcznikiem papierowym. Ziarna sezamu delikatnie zrumień na suchej patelni i ostudź. Łososia upanieruj w prażonym sezamie (pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem). Rzodkiew zetrzyj na grubej tarce, połącz z koprem, oliwą, solą. Na talerzu ułóż sałatkę z rzodkwi, a na niej pokrojonego w plastry łososia. Udekoruj kiełkami lucerny, skrop oliwą i sosem balsamico.