Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placuszki z ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Placuszki z ricottą - składniki:
Placuszki z ricottą - sposób przygotowania: W misce ubij na gładką masę żółtka, ser, cukier i skórkę pomarańczową. Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj (ważne: nie mieszaj za długo, bo placuszki będą twarde). W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawaj ubitą pianę do masy i delikatnie mieszaj, aby masy się połączyły. Na patelni na niewielką ilość rozgrzanego klarowanego masła łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki, wtedy delikatnie przełóż je na drugą stronę - po usmażeniu powinny być puszyste i złocistobrązowe. Podawaj z owocami sezonowymi, polane miodem lub musem owocowym.

Informacje o Placuszki z ricottą

  • Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

    Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

    plackami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10-15 minut na złocisty kolor. Autor: Zuzanna Wiciejowska Dorsz z czosnkowo-cytrynowym sosem alioli [Jakub Kuroń gotuje] Takie delikatne i puszyste placuszki z ricotty będą się świetnie komponować ze świeżymi owocami (także w formie