Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki z ricottą, szynką i gruszką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzanki z ricottą, szynką i gruszką - składniki:
  • 12 plasterków ciabatty
  • 1 dojrzała gruszka
  • 150 g sera ricotta
  • 4 plasterki prosciutto (lub innej szynki sezonowanej)
  • miód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 gałązki świeżego tymianku
Grzanki z ricottą, szynką i gruszką - sposób przygotowania: Ugrilluj bez tłuszczu lub podpiecz w piecu plasterki ciabatty (możesz też użyć tostera). Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Każdą kromkę posmaruj ricottą. Plasterki szynki podrzyj na mniejsze kawałki i rozłóż na grzankach. Grzanki polej miodem i rozłóż na nich plasterki gruszki. Posyp listkami tymianku.