Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Orzechowa gruszka

Autor
A A A
  • Orzechowa gruszka

    Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Orzechowa gruszka - składniki:
Orzechowa gruszka - sposób przygotowania: Ćwiartkę gruszki pokrój w cienkie plastry i ułóż je na talerzu. Przygotuj orzechy w karmelu: cukier puder podgrzewaj w rondelku, aż się roztopi, zacznie wrzeć i zmieni kolor na bursztynowy. Zdejmij z ognia, odczekaj chwilę, żeby przestał wrzeć, ale będzie jeszcze gorący. Dolej łyżkę wody, wsyp orzechy i jeszcze chwilę podgrzewaj mieszając, aż orzechy połączą się z powstałym wcześniej karmelem. Na talerzu obok gruszek ułóż lody. Po drugiej stronie talerza ułóż skarmelizowane orzechy.