Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Falefel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Falefel - składniki:
Falefel - sposób przygotowania: Przygotuj sos: do miski z pastą tahini dolej sok z cytryny i dodaj roztarty czosnek. Ciągle ucierając, stopniowo dolewaj tyle wody, aż sos będzie miał konsystencję jogurtu, następnie dopraw solą i pieprzem. Przygotuj falafele: namoczoną ciecierzycę odsącz i zmiksuj w blenderze, aż otrzymasz niezbyt drobno zmieloną masę, i przełóż ją do miski. W tym samym blenderze zmiksuj razem pozostałe składniki: natkę pietruszki, świeżą kolendrę, obraną cebulę, czosnek, sok z cytryny oraz dodaj uprzednio roztarte w moździerzu: kumin, kolendrę i chili. Dodaj do ciecierzycy i dokładnie wymieszaj, aby z masy można było formować kulki. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj kulki i smaż je w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą brązowe. Wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podawaj od razu z sosem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.